Для CAFE 2014 рік, безумовно, був успішним, оскільки ми відсвяткували 5-ту річницю існування, відзначивши помітний прогрес у роботі по всій Європі.

Рік почався з нашого другого Тижня дій CAFE - «Футбол для всіх, доступ для всіх» - минулої весни в Польщі і на Україні в рамках проекту спадщини УЄФА ЄВРО 2012. Тиждень дій CAFE пройшов досить успішно в регіонах, де багато футбольних клубів відгукнулися на цю ініціативу.

Цього разу Тиждень дій CAFE пройшов з 5 по 13 квітня. Українська Прем'єр-ліга приурочила свої 24-й і 25-й тури для цієї кампанії, присвятивши їй всі передматчеві церемонії. Крім цього, в Польщі також пройшла 21 така церемонія.

CAFE вперше представив спеціальні нагороди Тижня дій CAFE. У 3 категоріях відзначаються клуби та люди, які допомагають зробити матчі більш доступними для вболівальників з інвалідністю у Польщі та Україні. Перші нагороди за 2013-2014 роки отримали:

Нагороди клубам і стадіонам - Стадіон ФК «Медзев» (Легніца, Польща) та НСК «Олімпійський» (Київ, Україна)

Нагороди працівникам клубів - Даріуш Кузак (ФК «Краковія», Польща) і Тетяна Глущенко (ФК «Металіст», Україна)

Нагороди групам підтримки людей з інвалідністю - ФК «Лех» (Польща) та ФК «Карпати» (Україна)

Ми з радістю відзначили ці приклади вдалих рішень, і хотіли б подякувати володарям нагород за їх постійну роботу. 

CAFE із задоволенням прийняв запрошення приєднатися до програми підготовки стюардів робочої групи Польської футбольної асоціації (PFA), що створила відеоролики, навчаючі  роботі з людьми з інвалідністю, щоб допомогти стюардам і працівникам клубу у застосуванні кращих практик у поводженні з уболівальниками з обмеженими фізичними можливостями. CAFE займається координацією виробництва цих роликів за підтримки місцевих центрів підтримки вболівальників з обмеженими фізичними можливостями, які беруть активну участь у програмі в якості волонтерів. 

CAFE, для просування нашої ідеї «Футбол для всіх, доступ для всіх», почав співпрацювати з колишнім футболістом Ярославом Беніюком, який тепер працює з представником CAFE у Польщі Міхалом Лісткевичем. До команди CAFE, як посли, також приєдналися українські гравці Олександр Шовковський, Дмитро Чигринський, Андрій Пятов та Ігор Литовка. Поряд з 200 іншими міжнародними учасниками, кожен з них надасть нам велику допомогу у просуванні ідей нашої організації.

Ми також підписали Меморандум про співпрацю з Професійною футбольною лігою України, для того, щоб спільно працювати над вирішенням проблем, з якими стикаються фанати з інвалідністю. 

CAFE також працював з УЄФА і футбольним клубом «Бенфіка», щоб обладнати місця для вболівальників з обмеженими фізичними можливостями, під час фіналу Ліги чемпіонів УЄФА у травні. Ці доробки стадіону стали істотним внеском клубу. За підтримки нашого партнера INR, і нещодавно призначеного менеджера з проектів та дослідницькій роботі, Джоани Дігл, у 2015 році ми очікуємо побачити подальший розвиток ситуації в роботі з португальськими вболівальниками з обмеженими можливостями. 

На початку червня ми переїхали у новий головний офіс у Лондоні. Тепер CAFE розташований на відстані витягнутої руки від знаменитого стадіону Уемблі – місця, яке, як не можна краще, підходить для організації, чия діяльність цілком присвячена європейському футболу.

Пізніше, в цьому ж році, наш новий головний офіс був офіційно відкритий міністром спорту і туризму Великобританії, Хелен Грант, у присутності уповноважених осіб та наших партнерів.

2014-й рік ознаменувався розширенням діяльності CAFE у країнах за межами Європи. Ми були щасливі співпрацювати з ФІФА над проектом CSR на Чемпіонаті світу 2014 року в Бразилії.

Працюючи з нашим місцевим представником Urece, ми підготували аудіо-описовий коментар для слабозорих та сліпих уболівальників. Під час проекту були підготовлені місцеві волонтери для надання послуг, затребуваних на кожному матчі у містах Белу-Орізонті, Бразиліа, Ріо-де-Жанейро і Сан-Паулу. Проект був повністю благодійним та отримав високу оцінку від багатьох учасників, у тому числі вболівальників з обмеженими можливостями, які змогли на рівних насолодитися видовищем матчу наживо.

У 2014 році були запущені нові асоціації уболівальників з інвалідністю по всій Європі. Особливо хотілося б відзначити – «Динамо» (Київ) і GKS (Катовіце). Ми хотіли б привітати всіх вболівальників з обмеженими можливостями, які взяли участь у запуску в цьому році нових асоціації фанів з інвалідністю.

Цього року ми активно працювали над оновленням сайту CAFE, і тепер по ньому стало однаково зручно переміщатися і в повноекранному варіанті, і в мобільних додатках. Ми додали функцію пошуку спеціалізованих стадіонів, а сайтом тепер зручно користуватися зі смартфонів і планшетів.

Крім того, ми доопрацювали розділ коментарів уболівальників - ВБОЛІВАЛЬНИКИ - ВАША ДУМКА - на сторінках стадіонів. Цей розділ дуже корисний для CAFE, наших партнерів, і, найголовніше, для вболівальників з обмеженими можливостями з усієї Європи. Розділ «ВБОЛІВАЛЬНИКИ - ВАША ДУМКА» дає вам можливість поділитися враженнями від матчу і фотографіями стадіонів, на яких ви побували. Це допомагає іншим уболівальникам з обмеженими можливостями підготуватися до наступної поїздки на цей стадіон.

Восени ми були раді тому, що наш виконавчий директор, Джойс Кук, закінчила навчання в програмі УЄФА «Жінки на керівних позиціях у футболі» (Women in Football Leadership). Рік закінчився на позитивній ноті, так як до нашої команди приєдналися чудові люди, в тому числі новий член Ради, Девід Дейвіс (OBE) і Джоанна Дігл, менеджер з проектів та дослідницької роботи. Також в якості керівника європейського відділу розвитку в британський офіс з Києва зовсім недавно перебралася Олена Карпухіна.

Поряд з успіхами, в 2014 році у нас трапилися і втрати: у березні пішли з життя двоє членів нашого експертної ради. Гері Дердс був заступником голови благодійного товариства сестер милосердя Англії та Уельсу, а Марцин Корнак – президентом польської асоціації «Ніколи знову». Обидва вони все життя були віддані справі розширення доступу для людей з обмеженими фізичними можливостями та невтомними борцями з дискримінацією і нерівністю. Ми ніколи їх не забудемо.

CAFE брав участь у ряді заходів УЄФА та конференціях цього року, в тому числі в президентській зустрічі з групами вболівальників у березні та конференції УЄФА «Поважай відмінності», яка проходила у Римі у вересні. У фіналі року Джойс Кук і Елізабет Чік представляли CAFE на ювілеї 125-річчя Футбольного союзу Нідерландів (KNVB), де проходила конференція «Розбиваючи скляна стеля» під егідою KNVB, УЄФА та FARE.

Ми особливо хотіли б подякувати УЄФА і членам-асоціаціям за постійну підтримку і інтерес до роботи CAFE щодо вдосконалення протягом останніх дванадцяти місяців.

Ми завершуємо цей рік, працюючи над планами проведення другої конференції CAFE восени 2015 року. Особливу увагу і інтерес викликає у нас Чемпіонат Європи УЄФА 2016 у Франції, оскільки ми запускаємо офіційний проект УЄФА ЄВРО 2016 «Поважайте доступ для всіх». Ми раді повідомити про призначення координаторами цього проекту у Франції двох нових членів команди CAFE - Маліка Бадсі і Девіда Муссі.

Хочемо з радістю повідомити про створення MIVA United – національної асоціації вболівальників з обмеженими фізичними можливостями, яка об'єднає всіх фанів з інвалідністю в Нідерландах. MIVA United заснований представниками двох найстаріших асоціацій вболівальників з обмеженими фізичними можливостями в Нідерландах – Rollyside (ФК Гронінген) і Rollerside (ФК Вітесс). Створення MIVA United почалося ще у грудні 2013 року. Тоді CAFE відвідав зустріч представників обох асоціацій футбольних клубів в Амстердамі.

2015-й рік обіцяє бути не менш захоплюючим. Ми будемо раді знову працювати з усіма нашими партнерами і зацікавленими особами в рамках проекту «Футбол для всіх, доступ для всіх».

Нарешті, команді CAFE хотілося б подякувати кожному з тих, хто допоміг зробити 2014 таким, що запам'ятовується. Ваша підтримка і незмінне дружелюбність вкрай важливі для нашої роботи. Разом ми зможемо поліпшити життя багатьох людей з обмеженими можливостями у всій Європі завдяки футболу та його вболівальникам.



Published 18/12/2014