У результаті проведення аукціону квитків ЄВРО-2012 було зібрано 175,000 євро, які спрямовані на благодійні цілі для людей із обмеженими фізичними можливостями.

Благодійна програма продажу квитків ЄВРО-2012 пройшла з великим успіхом. За десять днів торгів надійшли тисячі заявок.

У рамках благодійного аукціону на UEFA.com уболівальники могли придбати місця підвищеної комфортності, які були спеціально зарезервовані для цієї цілі. Умовою участі в торгах стало внесення суми в розмірі 5 євро. Всі кошти, що перевищують виручку від номінальної вартості квитків (близько 175,000 євро), спрямовані на офіційну програму благодійності ЄВРО-2012. Найвищі ціни були запропоновані на матч групи В між збірними Німеччини й Нідерландів у Харкові, а також на чвертьфінал у Києві. Деякі пропозиції в десять разів перевищували номінальну вартість квитка.

УЄФА та його партнер Центр доступу до футболу в Європі (CAFE) дбають про те, аби вболівальники з обмеженими фізичними можливостями могли насолодитися турніром завдяки вільному доступу до  спортивних об'єктів і громадських місць. Утім, діяльність із роширення доступності для фанів із обмеженими фізичними можливостями триватиме й після чемпіонату. CAFE продовжить свій курс у взаємодії з місцевими партнерами в Україні й Польщіз метою залишити довговічний спадок.

Зароблені кошти підуть на організацію аудіокоментарів для незрячих і слабозорих уболівальників в Україні й Польщі після ЄВРО-2012. CAFE забезпечить тренінг місцевих коментаторів і забезпечить стадіони необхідною апаратурою.

Гроші також будуть спрямовані на проведення для представників футбольних клубів і стадіонів України й Польщи семінарів на тему покращення доступності для людей із обмеженими фізичними можливостями. Пожертвування допоможуть створити об'єднання вболівальників з обмеженими можливостями на рівні клубів і національних асоціацій. Частина дотацій буде направлена на реалізацію інформаційної кампанії та створення вболівальницьких асоціацій.

"Нещодавно я відвідала тренувальний семінар для коментаторів-волонтерів у Києві в рамках програми ЄВРО-2012 "Поважай безбар'єрність", - розповіла координатор проекту в Донецьку Лариса Саєвич. - Такий вид коментаря вкрай важливий для сліпих і слабозорих уболівальників, яким є і я сама. На початку семінару, прослуховуючи коментар футбольного матчу, мені здавалося, що дивлюся чорно-білий фільм. До кінця заняття він розфарбували всіма кольорами веселки".

CAFE закликає футбольних уболівальників і всіх інших жертвувати кошти на майбутні проекти. УЄФА подасть приклад тим, що за кожен забитий під час ЄВРО-2012 гол буде перечислювати по три тисячі євро на благодійність.

Будь-який внесок буде корисний:


- За 5 євро можна купити навушники, щоб сліпий уболівальник міг слухати коментар;
- На 50 євро можна випустити 150 бюлетенів для спортивних клубів із інформацією про потреби вболівальників із особливими потребами;
- 200 євро допоможуть уболівальникам із обмеженими можливостями організувати місцеву фан-групу, яка зможе вести з клубом діалог про поліпшення інфраструктури стадіону;
- В 500 євро обійдеться навчання місцевого волонтера, який буде вести для сліпих уболівальників спеціальний аудіокоментар;
- За 1500 євро спортивний клуб може придбати обладнання для спеціального аудіокоментаря для сліпих уболівальників;
- За 5000 євро можна забезпечити місцевих сліпих уболівальників спеціальним транспортом в ігрові дні протягом усього сезону.

У рамках проекту "Поважай безбар'єрність" під час ЄВРО-2012 УЄФА жертвує на діяльність CAFE 760 000 євро. УЄФА працює з CAFE з 2010-го. Роком раніше ця організація отримала від УЄФА на щорічній церемонії в Монако благодійний чек.



Published 11/06/2012