Gisteren zijn een aantal vooraanstaande namen uit de overheid en op het gebied van gelijke kansen en antidiscriminatie in een kantoor op Olympic Way bijeengekomen ter gelegenheid van de opening van het nieuwe hoofdkantoor van CAFE en LPF.

Beide organisaties strijden voor betere toegang voor gehandicapte sportfans, zowel in Groot-Brittannië als in de rest van Europa. Ze staan onder leiding van Joyce Cook, managing director van CAFE en voorzitter van LPF, die in 2012 werd onderscheiden vanwege haar inzet op dit gebied.

David Bernstein CBE, voorzitter van CAFE en LPF en voormalig voorzitter van de FA, opende de bijeenkomst en bedankte UEFA en zijn mede-ereleden en -bestuurders in het bijzonder, voordat hij het woord gaf aan de minister van Sport and Equalities, Helen Grant MP.

De minister greep de mogelijkheid aan om de eerste vijf succesvolle jaren van CAFE te belichten, naast de aanhoudende vooruitgang van Level Playing Field en het belang van de inspanningen van beide organisaties om sport toegankelijker te maken voor gehandicapte sportfans in Engeland en Wales.

"Ik wil bij dezen Joyce graag complimenteren met haar leidinggevende kwaliteiten, toewijding en inzet. Ze heeft, samen met David en het team, veel mensen geïnspireerd om aan CAFE en Level Playing Field bij te dragen en het belang ervan in te zien. Het werk is duidelijk nog niet af en er moet vanuit de sport- en voetbalwereld meer geld komen voor dit belangrijke werk."

Andere aanwezigen bij de bijeenkomst waren Lords Faulkner en Rosser (vicevoorzitters van LPF), Lord Herman Ouseley (voorzitter van Kick it Out), Paul Elliott (lid van het Council and Inclusion and Advisory Board van de FA) en veel boegbeelden van UEFA en de FA en uit de sportwereld. Ze spraken over mogelijkheden om CAFE en LPF te steunen bij hun missie om sportevenementen toegankelijker te maken voor gehandicapte fans.

Patrick Gasser van de UEFA kwam speciaal uit Genève om zijn steun uit te spreken:

"Sinds Level Playing Field in 2008 de Brussels Fans Award heeft gewonnen, volgen we ze. UEFA en CAFE hebben in 2011 'Iedereen kan erbij' uitgegeven, dat nu in 14 talen beschikbaar is. Hierin worden onze minimale normen uiteengezet. We zijn momenteel bezig met het implementeren van een nieuw licentiecriterium van UEFA voor clubs voor het nieuwe seizoen. Zo komen er bij elke club en vereniging Access Liaison Officers." De belangrijkste finales en toernooien van UEFA worden, dankzij de steun van CAFE, steeds toegankelijker, helemaal in combinatie met de langdurige projecten om iedereen toegang te verschaffen. "We kijken uit naar de verdere samenwerking met CAFE om deze kwestie onder de aandacht te brengen."

Tijdens de bijeenkomst werd David Davies OBE ingewijd als bestuurder van CAFE en vicevoorzitter van Level Playing Field. Ten slotte nam Joyce Cook het woord. Zij legde via haar platform de bal bij clubs en hun bestuur:

"Dankzij onze inspanningen wordt er in Europa en daarbuiten meer aandacht aan deze kwestie besteed. Maar kunnen we niet nóg meer doen?"

Ze had veel lof voor de UEFA, die "...het onmogelijke mogelijk heeft gemaakt", en noemde daarbij een aantal voorbeelden uit Europa waar de toegang is verbeterd en veel meer gehandicapte fans livewedstrijden kunnen bijwonen.

"We moeten het voortouw nemen, blijven leren van onze successen, maar ook onze verantwoordelijkheid nemen. Het komt niet alleen aan op clubs. Ook op hoger niveau moet verantwoordelijkheid worden genomen. Er is geen enkele reden waarom deze kwestie minder zwaar zou mogen wegen dan discriminatie en regelgeving," 

"Laten we wel wezen: wanneer een gehandicapte ergens de toegang wordt geweigerd, is dat gewoon een heel pijnlijke vorm van discriminatie en buitensluiting. Veel erger kan het eigenlijk niet. Daardoor voelen gehandicapten zich minder belangrijk, minderwaardig. Is dat echt wat we willen uitdragen? Willen we dat er zo over onze sporten, onze clubs en onszelf wordt gedacht? Of willen we toegang voor iedereen? Het is tijd om de daad bij het woord te voegen. Hoog tijd!"Centre for Access to Football in Europe (CAFE)

CAFE, een in het Verenigd Koninkrijk geregistreerde organisatie die in heel Europa actief is, is opgericht om de werkzaamheden van Level Playing Field in de gehele UEFA-regio verder te ontwikkelen. Het hoofddoel van CAFE is om iedereen gelijke toegang te geven tot sportstadions, met name bij wedstrijden, via de speciale invloed van voetbal.

Sinds de oprichting in 2009, met financiële hulp van de UEFA, heeft CAFE wereldwijd naam gemaakt als dé expert op dit gebied. Daarnaast heeft CAFE in 2011 samen met de UEFA een gids uitgegeven met 'good practice' (goede praktijken) om een stadion en de belevenis van een wedstrijddag toegankelijk te maken – 'Iedereen kan erbij' samengesteld. Dit document is nu in 14 talen beschikbaar.

Voor blijvende resultaten probeert CAFE ook lokale gehandicapten te helpen voor zichzelf op te komen en zelf voor veranderingen te zorgen, zowel in clubs als op nationaal niveau.

Daarnaast gebruikt CAFE de populariteit van voetbal om bredere veranderingen door te voeren op maatschappelijk vlak, zodat er meer aandacht komt voor gehandicapten en het belang van toegankelijkheid door heel Europa.

CAFE werkt nauw samen met UEFA om de toegankelijkheid van toernooien en belangrijke finales te verbeteren en biedt daarnaast steun aan de verenigingen en clubs die lid zijn van UEFA en andere belanghebbenden.

Onlangs is CAFE een samenwerking aangegaan met de FIFA om advies te geven over gehandicapten en de toegankelijkheid van stadions wat betreft grote wereldwijde toernooien. Daaronder valt ook het FWC 2014-project, waarbij CAFE audiocommentaar verzorgde voor blinde fans in stadions in Brazilië.

Level Playing Field (LPF)

Level Playing Field werd in 1998 opgericht, toen gehandicapte fans van verschillende clubs bijeenkwamen om problemen en uitdagingen te bespreken. Ze besloten om de National Association of Disabled Supporters op te richten, ter vertegenwoordiging van gehandicapte voetbalfans. De vereniging werd in 2000 erkend als liefdadigheidsorganisatie. In 2008 breidde de organisatie haar doelen uit naar alle sporten en werd de naam veranderd in Level Playing Field.

LPF werkt samen met bestuurlijke instanties, clubs, NGO's die zich inzetten voor gelijkheid en gehandicapten en overheidsinstanties in heel Engeland en Wales om ervoor te zorgen dat alle gehandicapte toeschouwers toegang hebben tot sportevenement en van wedstrijden kunnen genieten.

LPF wordt gefinancierd door het Football Stadia Improvement Fund (Fans Fund) en de Football Association.

De projecten van LPF hebben veel impact. Een voorbeeld van een recent initiatief is Match Buddies, een project dat in Wigan is gestart waarbij gehandicapte en niet-gehandicapte fans samenkomen bij wedstrijden en daarna.

LPF heeft bij London 2012 advies en begeleiding verzorgd en werkt momenteel samen met England 2015.

In 2012 heeft LPF het Access Audit-programma ontwikkeld om clubs en sportlocaties deskundig en professioneel te controleren op toegankelijkheid.  LPF wordt op dit gebied gezien als deskundige en heeft veel sportlocaties gecontroleerd. Onlangs is LPF aangewezen om de grootste clubs van de FA Wales, alle RFL Championship-clubs en een aantal ECB-locaties te controleren.

www.levelplayingfield.org.uk Published 04/11/2014