Centar za pristup nogometu u Europi (CAFE) pokrenuo je anketu kako bi dobio bolji uvid u to kako osobe s nevidljivim invaliditetom obično proživljavaju dane utakmica te poradio na određenim problemima s kojima se te osobe suočavaju kada uživo prate nogometne utakmice.

CAFE od 2009. surađuje s dionicima iz nogometne industrije i osobama s invaliditetom kako bi se promicala bolja uključenost invalidnih osoba.

Iako danas u svijetu živi više od milijardu osoba s invaliditetom, oni su najveća svjetska manjinska skupina, a ujedno i jedna od najmanje zastupljenih skupina u društvu.

Javno poimanje invaliditeta često je usmjereno na vidljivi invaliditet i uklanjanje fizičkih prepreka koje zapravo čine osobe "invalidima" u društvu. Daljnjim razvojem dostupnih usluga kao što su senzorne sobe, došlo je do nekih obećavajućih promjena kojima se nastoji omogućiti da nogometne utakmice budu dostupne svim navijačima s različitim oblicima invaliditeta.

U listopadu 2019. CAFE je uspostavio stručnu radnu skupinu koja predstavlja osobe s brojnim različitim oblicima nevidljivog invaliditeta. Skupina planira izraditi ciljane smjernice koje bi nogometni dionici mogli konzultirati i iz kojih bi mogli učiti te je izradila ovu anketu u suradnji s CAFE-om.

Cilj ove ankete je otkriti koje bi dostupnie usluge i sadržaji bile korisne osobama s nevidljivim invaliditetom na dan utakmice, prepoznati bilo koje druge prepreke s kojima se na utakmicama suočavaju osobe s nevidljivim invaliditetom te uzeti u obzir koja bi kategorija karata i sjedala bila najprimjerenija i najbolja.

Nevidljivi invaliditet širok pojam koji može obuhvaćati mnoge različite oblike invaliditeta. On može uključivati, ali nije ograničen na:

  • osobe s intelektualnim i poteškoćama u učenju.
  • neurodivergentne osobe, npr. osobe s autizmom, poremećajem senzornog procesuiranja, ADHD-om, Touretteovim sindromom, disleksijom, dispraksijom.
  • osobe s neurološkim stanjima, npr. demencijom, epilepsijom, multiplom sklerozom.
  • osobe koje imaju psihičke poremećaje, npr. depresiju, bipolarni poremećaj, shizofreniju.
  • osobe s kroničnim bolestima.
  • druge osobe s nevidljivim invaliditetom / kroničnim bolestima, npr. endometriozom, upalnom bolešću crijeva, dijabetesom, kroničnom boli, reumatskim artritisom, poremećajem disanja, srčanim poremećajem.

Također je važno naglasiti da sve veći broj ljudi ima višestruke oblike invaliditeta koji također mogu uključivati nevidljivi invaliditet. Primjerice, osoba u invalidskim kolicima ili osoba sa smanjenom pokretljivošću koja boluje od demencije suočit će se s različitim preprekama koje su povezane sa svakom od njezinih potreba u pogledu pristupačnosti.

Istraživačica CAFE-a Isobel Robins, koja vodi istraživački projekt, izjavila je: "CAFE predano radi na omogućavanju pristupa i uključivosti za sve osobe s invaliditetom, a projekt za osobe s nevidljivim invaliditetom i stručna radna skupina imat će važnu ulogu u našem daljnjem radu u ovom području."

Ako se smatrate osobom s nevidljivim invaliditetom ili ako ste pratitelj osobe s nevidljivim invaliditetom, molimo Vas da sudjelujete u anketi ovdje.

Ako engleski nije Vaš materinji jezik, slobodno ispunite anketu na jeziku na kojem želite.

Anketa će biti otvorena do 16. lipanj 2020. do 18:00 sati prema Srednjoeuropskom vremenu.

Kako biste saznali više o članovima radne skupine za osobe s netjelesnim invaliditetom, molimo kliknite ovdje.

CAFE je objavio i intervju s mladim obožavateljem s intelektualnim poteškoćama i njegovim ocem, u kojem su razgovarali o njihovim iskustvima i svakodnevnim preprekama s kojima su suočeni prilikom odlaska na utakmicu. Više o priči možete pročitati ovdje.

Ako imate pitanja vezanih za anketu ili za radnu skupinu, molimo pošaljite email CAFE-u na [email protected] ili nazovite +44 (0)208 065 5108.

 


Tko može ispuniti anketu?

Ova anketa je za svakoga s netjelesnim invaliditetom / kroničnom bolešću, uključujući osobe s promjenjivim rizičnim faktorima i osobe s poremećajem autističnog spektra, kao i za osobe koje imaju tjelesna oštećenja ili otežan pristup zbog invaliditeta.

Možete ispuniti ovu anketu i ako ste osoba koja donekle razumije prepreke s kojima se susreću osobe s netjelesnim invaliditetom. Na primjer, pratnja ste osobama s invaliditetom, njihov osobni asistent ili pomoćni radnik, ili ste njihov partner, član obitelji ili bliski prijatelj. Međutim, molimo Vas da razmislite možete li im radije pomoći ispuniti anketu.0

 Ne morate biti obožavatelj nogometa ili ići na utakmice kako biste ispunili ovu anketu.

 

Kako mogu ispuniti anketu?
Molimo da odgovorite na anketu razmišljajući o mogućim preprekama s kojima se Vi ili osoba koju imate na umu može susresti prilikom odlaska na nogometne utakmice. 

Odgovori na anketu spremaju se pomoću "kolačića". Možete započeti anketu te ju dovršiti kasnije koristeći isti uređaj i preglednik. Ako onemogućite / očistite svoje "kolačiće" ili koristite drugi uređaj, Vaši odgovori neće biti spremljeni.

Sva pitanja koja započinju sa zvjezdicom zahtijevaju odgovor.

Pomoćni rječnik može se pronaći ovdje ili mu možete pristupiti tako da kliknete na riječi s poveznicom unutar ankete.

Sudjelovanje u ovoj anketi je dobrovoljno. Svi prikupljeni osobni podaci su strogo povjerljivi.

Alternativni formati i govornici s ne-engleskog područja:
Anketu možete pruzeti na  prevedi uz pomoć Word-a  ili svoje uvjete pristupa možete prilagoditi ovdje.

Alternativni formati dostupni su na zahtjev.

U slučaju potrebe, anketa može biti ispunjena preko mobilnog uređaja.

Anketa je napisana na engleskome jeziku, ali možete odgovoriti na materinjem jeziku.

 

Za što će CAFE koristiti rezultate ankete?

Rezultati ove ankete pomoći će CAFE-u u izradi istraživanja i smjernica o osobama s netjelesnim invaliditetom koje će biti namijenjene osobama iz svijeta nogometa kako bi mogle pronaći informacije i učiti iz njih .

CAFE planira objaviti rezultate ankete osoba s netjelesnim invaliditetom u rujnu 2020.