A CAFE felmérést indított annak érdekében, hogy megismerjék a rejtett fogyatékkal élők tapasztalatait egy átlagos mérkőzésen, és megkönnyítsék számukra az élő futballmérkőzéseken való részvételt.

A CAFE 2009 óta működik együtt a labdarúgásban és a fogyatékkal élők támogatásában érdekelt felekkel azért, hogy segítse a fogyatékkal élő emberek szélesebb körű bevonását.

Világszerte jelenleg több mint egymilliárd ember él valamilyen fogyatékkal, így a fogyatékkal élők a világ legnagyobb kisebbségi csoportjának számítanak, társadalmi szinten azonban ez az egyik leginkább alulreprezentált embercsoport.

A fogyatékosságról alkotott általános kép nagyrészt a látható fogyatékra összpontosít, és a fizikai akadályokat igyekszik eltávolítani, amelyek effektíve kizárják a fogyatékkal élőket a társadalomból. Az akadálymentesítés és a kisegítő szolgáltatások legújabb fejlesztései, például az érzékelőszobák ígéretes lehetőségeket kínálnak arra, hogy a labdarúgó-mérkőzéseket elérhetővé tegyék a különböző fogyatékkal élő szurkolók számára.

2019 októberében a CAFE létrehozott egy szakértői munkacsoportot, amely számos különböző rejtett fogyatékkal élőkből áll. A csoport célja, hogy meghatározzon specifikus irányelveket a labdarúgásban érdekeltek tájékoztatására, és ennek érdekében ezt a felmérést állították össze a CAFE-val együttműködve.

A felmérés annak felderítésére irányul, hogy a mérkőzések helyszínén milyen szolgáltatások és létesítmények segíthetik a rejtett fogyatékkal élőket, illetve hogy azonosítsák a mérkőzések napján a rejtett fogyatékkal élők számára akadályt jelentő tényezőket, és átgondolják a leginkább előnyös és helyénvaló belépőjegy- és üléskategóriákat.

A „rejtett fogyatékosság” egy igen átfogó fogalom, amely rengeteg különböző fogyatékkal élő embert takarhat. Magában foglalhatja többek között az alábbiakat:

  • csökkent értelmi képességű, illetve tanulási nehézségekkel küzdő emberek,
  • neurodivergens emberek olyan rendellenességekkel, mint például autizmus, szenzoros integrációs zavar, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, Tourette-szindróma, diszlexia, dyspraxia,
  • olyan neurológiai rendellenességekkel élők, mint a demencia, az epilepszia vagy a sclerosis multiplex,
  • mentális egészségügyi problémákkal, például depresszióval, bipoláris személyiségzavarral vagy skizofréniával élő személyek,
  • krónikus egészségügyi rendellenességgel élők,
  • egyéb nem látható fogyatékkal, illetve idült egészségügyi problémával élők, például endometriózis, Crohn-betegség, diabétesz, krónikus fájdalom, reumás ízületi gyulladás, légzőszervi és szívbetegségek.

Fontos továbbá azt is hangsúlyozni, hogy egyre többen küzdenek egynél több fogyatékossággal, amelyek között lehetnek rejtett fogyatékok is. Egy olyan kerekesszékes vagy mozgáskorlátozott ember, aki demenciával is küzd, másféle akadályokkal szembesül és más szükségletei vannak a különböző fogyatékokból kifolyólag.

A kutatási projektet vezető Isobel Robins, a CAFE kutatási biztosa, a következőképpen nyilatkozott: „A CAFE elkötelezett az iránt, hogy az akadálymentesítésben a fogyatékosság teljes spektrumát figyelembe vegye, és a rejtett fogyatékkal élőkkel foglalkozó projekt és szakértői munkacsoport fontos szerepet fog játszani a jövőbeni munkásságunkban ezen a területen.”

Ha Ön vagy egy közeli hozzátartozója rejtett fogyatékkal élőnek tartja magát, a kérdőívet itt tudja kitölteni.

Amennyiben nem angol anyanyelvű, választhat más nyelvet a felmérés kitöltéséhez.

A felmérés 2020. június 16. közép-európai idő szerint este 6 óráig lesz elérhető.

A rejtett fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakértői munkacsoport tagjairól itt talál további információt.

A CAFE közzétett továbbá egy interjút, amelyet egy rejtett fogyatékkal élő fiatal szurkolóval és az édesapjával készítettek, amelyben átbeszélik az élő mérkőzésen tapasztalt gyakori akadályokat.

Ha bármi kérdése merülne fel a felméréssel vagy a szakértői munkacsoporttal kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot a CAFE-val az [email protected] e-mail-címen vagy a +44 (0) 208 065 5108-as telefonszámon.

 


 

Ki töltheti ki a felmérést?

A jelen felmérés célcsoportjába tartoznak a rejtett fogyatékkal, illetve idült egészségügyi problémával élők, beleértve az ingadozó vagy széles skálán mozgó állapottal rendelkezőket, illetve azok, akik emellett látható fogyatékkal élnek, illetve mozgáskorlátozottak.

Akkor is kitöltheti ezt a felmérést, ha alapvető ismeretekkel rendelkezik a rejtett fogyatékkal élő emberek által tapasztalt akadályokról. Ha például Ön fogyatékkal élő embert kísér el ilyen rendezvényekre, személyi asszisztensként, ápolóként vagy szociális munkásként dolgozik, illetve fogyatékkal élő élettársa, hozzátartozója vagy közeli barátja. Azonban ilyen esetben inkább ajánlott őket támogatni és motiválni a felmérés kitöltésére.0

Nem kell futballszurkolónak vagy meccslátogatónak lennie ahhoz, hogy kitöltse ezt a felmérést.

 

Hogyan tudom kitölteni a felmérést?
A felmérés kitöltése folyamán gondoljon a lehetséges akadályokra, amelyekkel Ön vagy hozzátartozója szembesülhet egy labdarúgó-mérkőzésen. 

A felmérésre adott válaszokat a böngésző által használt sütik rögzítik. Elkezdheti a felmérés kitöltését, majd később visszatérhet hozzá ugyanazon az eszközön és böngészőn. Amennyiben a böngészőben letiltja a sütik használatát, illetve törli őket, vagy ha egy másik eszközből nyitja meg a felmérést, a válaszok nem lesznek mentve.

A csillaggal megjelölt kérdések megválaszolása kötelező.

A csatolt szószedet itt található, illetve elérhető a felmérésen belül hiperhivatkozásként megjelenő szavakra kattintva.

A jelen felmérésben való részvétel teljes mértékben önkéntes. A személyes adatokat szigorúan bizalmasan kezeljük.

Alternatív formátumok, illetve idegennyelvű változatok:
A felmérést itt letöltheti, hogy a Word használatával lefordítsa vagy a speciális igényeinek megfelelően átalakítsa: https://www.cafefootball.eu/Handlers/Download.ashx?IDMF=89528a81-5d47-41f9-b59b-b56ba08f303c.

Kérés esetén a felmérést egyéb formátumokban is rendelkezésre bocsátjuk.

Szükség esetén a felmérés telefonon is kitölthető.

A felmérés angol nyelven íródott, de Ön az anyanyelvén is ki tudja tölteni.

 

Hogyan fogja a CAFE felhasználni a válaszaimat?

A felmérés eredményeiből a CAFE kutatási anyagot és irányelveket alkot a rejtett fogyatékkal élőkről, amelyre a labdarúgásban érdekelt felek hivatkozhatnak és amelyekből információhoz juthatnak.

A rejtett fogyatékkal élő futballszurkolókról készült felmérés eredményeit a CAFE 2020 szeptemberében tervezi közzétenni.