Elke toeschouwer heeft recht op een positieve ervaring bij live sportevenementen en moet die kunnen bijwonen zonder angst voor wangedrag. Toch heeft in Europa 1 op de 4 gehandicapte toeschouwers gehandicaptendiscriminatie meegemaakt tijdens een voetbalwedstrijd.

CAFE zet zich in om gehandicaptenhaat in de sport aan te pakken. Wij geloven dat voetbal toegankelijk, inclusief, en verwelkomend moet zijn voor alle fans, en we willen dat gehandicapte toeschouwers wedstrijden net zo ervaren als niet-gehandicapte fans.

Als deel van onze strategie om gehandicaptenhaat in het voetbal te voorkomen, registreert CAFE incidenten van gehandicaptenhaat bij voetbalwedstrijden over de hele wereld. Verder hebben we een handleiding voor het aanpakken van gehandicaptenhaat gepubliceerd voor clubs en nationale voetbalbonden.

MELD NU

Indien u onmiddellijk tijdens een wedstrijd hulp nodig heeft of wanneer het om een noodgeval gaat, neem dan contact op met de wedstrijdstaf of de lokale politie en meld het incident later bij CAFE.

Wat is een gehandicaptenhaatincident

Een gehandicaptenhaatincident is een strafrechtelijke overtreding tegen een gehandicapt persoon, of een vermeend gehandicapt persoon, gedreven door vijandigheid en vooroordelen ten opzichte van gehandicapte personen.

Wanneer iemand doelwit is vanwege zijn/haar werkelijke of vermeende handicap maar het incident is geen strafrechtelijk misdrijf volgens de lokale wet dan wordt het geclassificeerd als een incident van gehandicaptenhaat. CAFE beschouwt beledigend taalgebruik tegen en schelden op gehandicapten ook als gehandicaptenhaatincidenten.

Gehandicaptenhaatincidenten in het voetbal

Gehandicaptenhaatincidenten kunnen het volgende omvatten: intimidatie, verbaal geweld, pesten, fysiek geweld, bedreigingen, online misbruik, scheldwoorden, diefstal of beschadiging van eigendom.

De volgende concrete voorbeelden worden door CAFE geclassificeerd als incidenten van gehandicaptenhaat binnen het voetbal:

  • Een gehandicapte toeschouwer die wordt beledigd omdat hij/zij te traag de trap opgaat
  • Andere toeschouwers die mobiliteitshulpmiddelen van gehandicapte toeschouwers beschadigen of stelen
  • Een groep toeschouwers die gehandicapte toeschouwers beschimpen tijdens een wedstrijd door stimmende autistische toeschouwers na te apen en te filmen
  • Toeschouwers die scheidsrechters en spelers beschimpen met het gebruik van scheldwoorden tegen gehandicapten (bij wedstrijden of online)

Meld a.u.b. elk incident waarbij gehandicapte of vermeend gehandicapte mensen doelwit zijn tijdens voetbalwedstrijden. Geen incident is te klein en alle incidenten worden gelijkwaardig behandeld door CAFE.

Waarom melden

  • Geef uw melding extra lading door die via CAFE naar de relevante voetbalautoriteiten te sturen (dit kan anoniem indien u dat verkiest)
  • Help de CAFE-campagne voor verandering door bij te dragen aan onze gegevens
  • Draag informatie bij aan CAFE's strategieën voor het bestrijden van gehandicaptenhaat in het voetbal

Hoe melden

U kunt incidenten van vorige seizoenen en het seizoen 2021/22 bij CAFE melden via ons online formulier, via email naar [email protected] of door te bellen met +44 (0)203 355 9867 waarna u door het CAFE-team wordt teruggebeld.

Als u op een ander manier een melding wilt doen of in een andere taal wilt informeren, neem dan contact op te nemen met CAFE.

Het seizoen 2021/22

Indien u onmiddellijk hulp nodig heeft omdat u nu op een wedstrijd bent of het is een noodgeval, gelieve de wedstrijdstaf of de lokale politie te contacteren en later een melding bij CAFE te maken.

Vorige seizoenen

Meld a.u.b. alle incidenten van gehandicaptenhaat in vorige seizoenen. Deze worden toegevoegd aan de CAFE-database en worden gebruikt om de schaal van de kwestie en de verschillende soorten incidenten duidelijk te maken. CAFE zal voetbalautoriteiten wijzen op incidenten tijdens vorige seizoenen, maar helaas kan CAFE niet aandringen op verdere actie.

Meervoudige discriminatie

Meld enkel handicap-gerelateerde incidenten bij CAFE. Geef het a.u.b. aan wanneer het om meerdere beschermde criteria ging. Indien het incident niet gerelateerd was aan gehandicapten maar wel aan andere discriminatiekenmerken, meld het incident dan rechtstreeks bij het Fare-network.

Wat gebeurt er met meldingen

Alle meldingen worden door CAFE geregistreerd en anoniem toegevoegd aan onze jaarlijkse incidentenrapportage. Ze worden ook gedeeld met het Fare-network, dat alle vormen van discriminatie in het Europese voetbal registreert in maandelijkse incidentenlijsten.

CAFE stuurt meldingen namens u door naar relevante clubs of nationale bonden. Afhankelijk van de plaats van de wedstrijd of de competitie worden sommige meldingen ook doorgestuurd naar het Fare-network, dat als derde partij rapporteert aan de UEFA en de FIFA, of het Level Playing Field, dat werkzaam is in Engeland en Wales. Alle incidenten van meervoudige discriminatie worden doorverwezen naar het Fare-network en worden zowel door CAFE als het Fare-network gevolgd.

CAFE kan meldingen niet doorverwijzen naar de politie of andere autoriteiten die niet aan het voetbal verbonden zijn. U wordt sterk aangeraden om alle incidenten ook te melden bij de lokale politie.

Meld nu