Під час недавнього візиту CAFE до Києва ми мали можливість зустрітися з нечуючим співробітником Федерації футболу України (ФФУ) Андрієм Загребелько.

Андрій періодично працював у ФФУ протягом останніх 12 років. Спочатку він просто допомагав доглядати за стадіоном, але з часом набув навичок, необхідних, щоб стати фахівцем з обслуговування футбольного поля, і зараз працює в ФФУ повний робочий день.

Як пояснюють представники ФФУ, своїм працевлаштуванням Андрій зобов’язаний впливу програми «Капітани змін», що реалізується UEFA та CAFE.

Програма UEFA «Капітани змін» покликана розширити різноманіття у футболі на всіх рівнях. У проекті, який в межах цієї програми розпочав CAFE, основна увага приділяється інклюзивній зайнятості.

Мета цього проекту — змінити культуру в футбольних організаціях і позбутися негативних стереотипів, пов’язаних з людьми з інвалідністю. Заради досягнення цієї мети CAFE розробив комплект інструментів для національних футбольних асоціацій, який має допомогти їм у створенні інклюзивного штату.

У межах цього проекту в 2015 році CAFE підтримав ФФУ у працевлаштуванні двох стажистів з інвалідністю: Сергія Москалюка і Владислава Каченюка.

Як зазначила керуючий директор CAFE Джоанна Дигл: «Працевлаштування Андрія доводить довготривалий вплив проекту „Капітани змін“ і підкреслює відданість Федерації футболу України принципу „Футбол для всіх — доступ для всіх“».

Андрій — пристрасний уболівальник національної збірної України та клубу «Динамо Київ». Він сам з успіхом грає у футбол і в 1991 році брав участь у Чемпіонаті Європи з футболу серед нечуючих спортсменів.

На питання про те, які умови необхідно забезпечити для поширення інклюзивної зайнятості, Андрій відповідає, що це залежить від двох речей: неупередженості роботодавця та бажання кандидата з інвалідністю.

CAFE вітає Андрія з призначенням, а ФФУ — з підтримкою умов інклюзивної зайнятості.

Зрештою, за словами Андрія, «любов до футболу переважає інвалідність».



Published 22/11/2017