6 квітня під час домашнього матчу футбольного клубу «Металіст» проти луцької «Волині» на стадіоні було випробувано нову доступну послугу – аудіо описовий коментар для вболівальників з вадами зору, який в Україні вперше застосовувався на приймаючих аренах ЄВРО-2012.

Голова відділу зi співпраці з уболівальниками клубу «Металіст» Антон Іванов та координатор проектів CAFE в Україні Олена Живайкіна виступили в той вечір аудіо описовими коментаторами.

Аудіо описовий коментатор додатково описує важливу візуальну інформацію, наприклад, рухи, вирази обличчя, сам стадіон, дії, одежу, кольори та інші дрібниці, які необхідні для передачі зображення, місця проведення, самого матчу, якоїсь події та навколишнього середовища. Під час матчу коментатор більше уваги приділяє подіям на полі, аніж статистиці, тактиці або тривалим роздумам щодо попередніх дій того чи іншого футболіста. Вперше цю послугу було введено в Польщі та Україні як частину проекту соціальної відповідальності під час УЄФА ЄВРО-2012.

Приблизно 70 вболівальників з вадами зору розташовувались на Східній та Західній трибунах. Персонал стадіону допомагав з технічними деталями: бажаючі могли отримати спеціальні приймачі, хоча у всіх була можливість спіймати FM-частоту з аудіо коментарем за допомогою власних мобільних телефонів.

ФК «Металіст» став першим клубом в Україні, який вирішив ввести цей вид коментаря на постійній основі. І гра проти ФК «Волинь» - це лише початок: зараз харківський клуб працює над тим, щоб долучити більшу кількість вболівальників з вадами зору на стадіон. Тому перед 25-м туром планується масштабна кампанія, яку буде присвячено введенню аудіо описового коментаря. 25-й тур обрали не випадково, адже якраз у ці дні буде проходити Тиждень дій CAFE «Футбол для всіх, доступ для всіх» - акція, до якої долучаються всі стадіони України.

CAFE вітає ФК «Металіст» та харківських вболівальників з дуже важливим кроком на шляху до кращого доступу!



Published 10/04/2013