УЄФА запускає програму соціальної відповідальності до ЄВРО.

Під час УЄФА ЄВРО 2012 події розгоратимуться не лише на ігровому полі, де зірки футболу разом зі своїми командами здобуватимуть свою славу. У рамках кампанії під назвою «RESPECT» («Повага»), яка має на меті привернути увагу громадськості до найважливіших соціальних проблем у Європі, УЄФА зосереджуватиме увагу навколо таких питань, щоб змінити на краще життя людей в Україні і Польщі. Програму соціальної відповідальності УЄФА «RESPECT» було започатковано президентом УЄФА під час УЄФА ЄВРО 2008 в Австрії та Швейцарії.

У своєму коментарі щодо ролі кампанії «RESPECT», Мішель Платіні зазначив: «Оскільки УЄФА є керівним органом європейського футболу, на його плечі лягає захист самої гри та її вболівальників. Під час ЄВРО кампанія «RESPECT» наголошує на тому, що УЄФА постійно протидіє  всім формам дискримінації, створює дедалі більше можливостей для вболівальників з особливими потребами, які бажають відвідувати матчі, підтримує здоровий спосіб життя, підкреслюючи вагомість фізичної активності, та заохочує вболівальників та приймаючі міста до міжкультурного діалогу.»

У підготовчий період УЄФА ЄВРО 2012 та під час фінальної частини турніру під егідою УЄФА буде реалізовано чотири соціальних проекти, загальний внесок в які становитиме до 3 000 000 євро. Кампанія «RESPECT» діятиме у Польщі та Україні, а також за межами приймаючих країн у рамках різноманітних ініціатив, об’єднаних чотирма гаслами:«RESPECTDiversity» («Поважай розмаїття»), «RESPECTFanCulture» («Поважай культуру вболівальників»), «RESPECTInclusion» («Поважай безбар`єрність»)та«RESPECTyourHealth» («Поважай своє здоров’я»).

Проект «RESPECT Diversity» буде реалізовано разом із давнім партнером УЄФА, організацією FARE (Football Against Racism in Europe – «Футбол проти расизму в Європі»), а також ще однією асоціацією, що входить до її складу - Never Again («Більше ніколи»). Завданням проекту є поширення позитивної ідеї розмаїття через різноманітні заходи, що відбуватимуться до та під час турніру, найбільшої ж активності проект досягне під час півфінальних матчів. Під час турніру буде створено сотні зоноб’єднання. Такі зони – це громадські будівлі та приміщення, що будуть відкриті та доступні для всіх, незалежно від етнічного чи національного походження, статі, сексуальної орієнтації чи наявності фізичних вад. Крім цього, на сьогодні в Україні та Польщі більш ніж 80 000 працівників правоохоронних органів та стюардів пройшли спеціальне навчання з  протидії дискримінації, що допоможе їм визначати дискримінаційні гасла, символи та поведінку.

Щодо проекту «RESPECTFanCulture» - він буде підтримувати футбольних фанатів під час фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу УЄФА. Спільно з організацією «FootballSupportersEurope» (FSE– «Футбольні уболівальники Європи») у кожному з восьми приймаючих міст буде створено посольства вболівальників, що слугуватимуть пунктами інформації для вболівальників, яким терміново необхідно придбати квитки чи забронювати готель, а також пунктами підтримки за умови виникнення непередбачених обставин. Для вболівальників країн-учасниць турніру також буде створено пересувні посольства, що подорожуватимуть від стадіону до стадіону.

УЄФА також співпрацює із організацією CAFE(CentreforAccesstoFootballinEurope– «Центр доступу до футболу в Європі»), забезпечуючи роботу трьох окремих ініціатив проекту «RESPECTInclusion». У рамках ініціативи «FootballwithNoLimits» («Футбол без обмежень»), уболівальникам із обмеженими фізичними можливостями та іншим відвідувачам надаватиметься інформація щодо можливостей доступу на стадіони у вигляді спеціально створеного довідника. У рамках проекту «Showcasegames» («Показові ігри»), за який у Польщі відповідає організація «SpecialOlympics», а в Україні – Національний комітет спорту інвалідів України, люди з особливими потребами отримають шанс продемонструвати свої спортивні навички, взявши участь у футбольних матчах, що проходитимуть перед кожною чвертьфінальною грою. Кошти на підтримку майбутніх ініціатив буде зібрано у ході благодійного проекту УЄФА ЄВРО 2012, під час якого футбольних уболівальників та інших доброчинців закликатимуть робити пожертви на користь майбутніх проектів, при чому УЄФА покаже всім гарний приклад, адже пожертвує 3 000 євро за кожен гол, який заб’ють під час турніру.

Останній проект, «RESPECTyourHealth–Euroschools2012» («Поважай своє здоров’я – Єврошколи 2012»), пропагує здоровий спосіб життя серед дітей та їхніх рідних, звертаючи особливу увагу на запобігання курінню, дотримання здорового раціону, помірність у споживанні алкоголю та заохочення до занять спортом. Програма координується партнером УЄФА «streetfootballworld» («Світ вуличного футболу») та навчає школи, неурядові організації та місцевих тренерів поєднувати тренування та заходи із виховання відповідального ставлення до здоров’я. У рамках проекту «RespectyourHealth» УЄФА ЄВРО 2012 було також оголошено турніром без тютюнопаління.



Published 08/11/2011