CAFE mianuje Jarosława Bieniuka na stanowisko ambasadora w Polsce

Polski zawodnik kadry narodowej Jarosław Bieniuk został mianowany nowym ambasadorem CAFE w Polsce. Jarosław grał w reprezentacji Polski w latach 2003 - 2009, a ostatnio w Lechii Gdańsk. Obecnie pracuje dla Lechii jako Pełnomocnik Zarządu ds. Sportu.

Działalność na rzecz społecznej odpowiedzialności biznesu i wyrównywania szans jest dla Jarosława Bieniuka bardzo istotna.

Były już kapitan Biało-Zielonych jest jednym z pomysłodawców i autorów projektu Biznesowa Liga Pomocy prowadzonego pod egidą IQ Sport Advisory Group. To cykliczny mecz charytatywny, który łączy przedsiębiorców i profesjonalnych piłkarzy w szlachetnym celu. Pieniądze zebrane podczas tych meczów charytatywnych były następnie przekazywane wybranym organizacjom (świetlicy socjoterapeutycznej i szpitalnemu oddziałowi dziecięcemu).

- Jestem zaszczycony nominacją i dołożę wszelkich starań, żeby godnie pełnić rolę ambasadora CAFE w Polsce – mówi Jarosław Bieniuk - Jako piłkarz widziałem i ceniłem sobie zawsze doping osób niepełnosprawnych mocno kibicujących nam na PGE ARENIE. Wiem, jak ważną jest dla tych kibiców sprawą móc uczestniczyć w meczach piłkarskich, wspierać na trybunach drużynę, którą kochają. Nowe stadiony są dobrymi miejscami do tego, żeby osoby niepełnosprawne czuły się dobrze, mając zapewnione wszystkie konieczne udogodnienia tak, jak jest to w Gdańsku. Do tego na pewno warto dążyć także w innych miejscach.

Jarosław Bieniuk jest postacią dobrze znaną w świecie piłki nożnej i będzie wspierać CAFE w naszych działaniach na terenie Polski. Jarosław weźmie też udział we wsparciu przyszłorocznej kampanii CAFE Week of Action – Total Football, Total Access – w ramach naszego projektu, będącego spuścizną po UEFA EURO 2012.

PGE ARENA współpracuje prężnie z CAFE już od dłuższego czasu. Wykorzystuje dobrze przekazany w darze przez organizację sprzęt do audiodeskrypcji, od września 2013 na każdym meczu nadając sportowy komentarz dla osób niewidomych i niedowidzących. Zarówno stadion, jak i klub angażuje się zawsze w kwietniu w Tydzień Akcji CAFE, a przez cały rok współpracują ze stowarzyszeniami kibiców niepełnosprawnych, jak Stowarzyszenie „Nie Sam”, przy którym powstał Klub Kibica Niepełnosprawnego Lechii Gdańsk, czy Stowarzyszenie Kibiców Niepełnosprawnych im. Dawida Zapisek.

Zdjęcie: W. Figurski