Το Κέντρο για την Πρόσβαση στο Ποδόσφαιρο στην Ευρώπη (CAFE) ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να εκτιμηθούν καλύτερα οι εμπειρίες μιας συνηθισμένης ημέρας αγώνα για τα άτομα με μη ορατή αναπηρία, και να αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα ζητήματα που παρουσιάζονται κατά την παρακολούθηση ζωντανών ποδοσφαιρικών αγώνων.

Από το 2009, το CAFE έχει συνεργαστεί με ενδιαφερόμενα μέρη από όλο το φάσμα των κλάδων ποδοσφαίρου και αναπηρίας ώστε να προωθήσει την ευρύτερη ένταξη του συνόλου των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στον κόσμο, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως σήμερα, αλλά και μία από τις πλέον υποεκπροσωπούμενες ομάδες στην κοινωνία.

Η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με την αναπηρία συχνά επικεντρωνόταν γύρω από τις ορατές αναπηρίες και την εξάλειψη των φυσικών εμποδίων εντός της κοινωνίας που προκαλούν την αναπηρία στην πράξη. Με την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών προσβασιμότητας, όπως είναι τα δωμάτια αισθητηριακής ολοκλήρωσης, σημειώθηκαν ορισμένες ελπιδοφόρες αλλαγές ώστε οι ποδοσφαιρικοί αγώνες να γίνουν προσβάσιμοι σε όλους τους φιλάθλους με διαφορετικά είδη αναπηρίας.

Τον Οκτώβριο του 2019, το CAFE συνέστησε ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων με σκοπό να εκπροσωπήσει διάφορες μη ορατές αναπηρίες. Η ομάδα έχει σκοπό να προτείνει εξειδικευμένες οδηγίες, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι ποδοσφαιρικοί φορείς θα προσφεύγουν και από τις οποίες θα διδάσκονται, και ανέπτυξε την παρούσα έρευνα μαζί με το CAFE.

Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις προσβασιμότητας αγώνα από τις οποίες θα επωφεληθούν άτομα με μη ορατές αναπηρίες, να προσδιορίσει κάθε άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μη ορατές αναπηρίες την ημέρα του αγώνα, και να εξετάσει τις κατάλληλες και περισσότερο χρήσιμες κατηγορίες εισιτηρίων και θέσεων καθήμενων.

Η μη ορατή αναπηρία είναι ένας γενικός όρος που μπορεί να συμπεριλάβει πολλά άτομα με διαφορετικά είδη αναπηρίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • άτομα με διανοητική ή μαθησιακή αναπηρία.
  • νευροαποκλίνοντες, π.χ. άτομα με αυτισμό, διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, ΔΕΠΥ, σύνδρομο Τουρέτ, δυσλεξία, δυσπραξία.
  • άτομα με νευρολογικές καταστάσεις, π.χ. άνοια, επιληψία, πολλαπλή σκλήρυνση.
  • άτομα με ζητήματα ψυχικής υγείας, π.χ. κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια.
  • άτομα με μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
  • άλλα άτομα με μη ορατή αναπηρία / άτομα με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, π.χ. ενδομητρίωση, ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντερική νόσο, διαβήτη, χρόνιο πόνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αναπνευστικό / καρδιακό νόσημα.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι αυξανόμενος αριθμός ατόμων έχει πολλαπλή αναπηρία, στην οποία μπορεί να περιλαμβάνεται μη ορατή αναπηρία. Παραδείγματος χάριν, ένας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου ή ένα άτομο με περιορισμένη κινητικότητα που έχει άνοια θα αντιμετωπίσει επιμέρους εμπόδια όσον αφορά τις απαιτήσεις προσβασιμότητας κάθε φορά.

Η ερευνήτρια του CAFE Isobel Robins, η οποία ηγείται του ερευνητικού προγράμματος, δήλωσε ότι «το CAFE έχει δεσμευθεί σε μία προσέγγιση που αγκαλιάζει όλες τις αναπηρίες για την πρόσβαση και την ένταξη, ενώ το πρόγραμμα μη ορατής αναπηρίας και η ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τις μελλοντικές εργασίες μας στον τομέα αυτό».

Εάν πιστεύετε ότι έχετε μη ορατή αναπηρία ή εάν είστε σύντροφος ατόμου με μη ορατή αναπηρία, παρακαλούμε να συμμετάσχετε στην έρευνα εδώ.

Εάν τα αγγλικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα, μπορείτε να συμπληρώσετε την έρευνα στην γλώσσα της προτίμησής σας.

Η έρευνα θα είναι ανοικτή μέχρι τις 16 Ιούνιος 2020, στις 18:00 Ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίας σχετικά με τα μέλη της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για μη ορατές αναπηρίες, πατήστε εδώ.

Το CAFE έχει επίσης δημοσιεύσει την συνέντευξη ενός νέου οπαδού με μη ορατή αναπηρία και του πατέρα του, στην οποία συζητούσαν τις εμπειρίες τους και τα συνηθισμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όταν παρακολουθούν έναν αγώνα ζωντανά. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του εδώ.

Για οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με την έρευνα και την ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων, επικοινωνήστε με το CAFE στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ή καλέστε στο +44 (0) 208 065 5108.

 


Ποιος μπορεί να λάβει μέρος στην έρευνα;

Η έρευνα απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει μη ορατή αναπηρία / μακροχρόνια νόσο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κυμαινόμενη ή φασματική διαταραχή, καθώς και σε όσους έχουν ορατή αναπηρία ή αναπηρία με απαιτήσεις προσβασιμότητας.

Μπορείτε, επίσης, να συμπληρώσετε την έρευνα εφόσον αντιλαμβάνεστε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μη ορατή αναπηρία. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που συνοδεύετε κάποιο άτομο με αναπηρία σε εκδηλώσεις, είστε ο προσωπικός βοηθός του ή προσφέρετε υποστήριξη, είστε σύντροφος, συγγενής ή κοντινός φίλος του. Ωστόσο, σκεφτείτε κατά πόσο θα μπορούσατε να τους βοηθήσετε να συμπληρώσουν οι ίδιοι την έρευνα.0

Δεν χρειάζεται να είστε οπαδός του ποδοσφαίρου ή να πηγαίνετε σε αγώνες για να συμπληρώσετε αυτή την έρευνα.

 

Πώς συμπληρώνω την έρευνα;
Παρακαλείστε να συμπληρώσετε την έρευνα λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που εσείς ή το άτομο για το οποίο απαντάτε θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε κατά την παρακολούθηση αγώνων ζωντανά. 

Οι απαντήσεις στην έρευνα αποθηκεύονται μέσω των cookies. Μπορείτε να ξεκινήσετε την συμπλήρωση και να επιστρέψετε σ' αυτήν κάποια άλλη στιγμή χρησιμοποιώντας την ίδια συσκευή και το ίδιο πρόγραμμα περιήγησης. Αν απενεργοποιήσετε / διαγράψετε τα cookies ή χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη συσκευή, οι απαντήσεις σας δεν θα αποθηκευτούν.

Για τις ερωτήσεις με αστερίσκο η απάντηση είναι υποχρεωτική.

Μπορείτε να βρείτε ένα συνοδευτικό γλωσσάρι εδώ ή πατώντας πάνω στις λέξεις που οδηγούν σε υπερσυνδέσμους.

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εντελώς προαιρετική. Τα προσωπικά στοιχεία σας θα τηρηθούν με απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Εναλλακτικές μορφές και ομιλητές άλλων γλωσσών εκτός της Αγγλικής
Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα για να  την μεταφράσετε μέσω Word ή να προσαρμόσετε τις απαιτήσεις πρόσβασής σας εδώ.

Άλλες εναλλακτικές μορφές είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος.

Οι έρευνες μπορούν να συμπληρωθούν και τηλεφωνικά, εφόσον είναι απαραίτητο.
Η έρευνα είναι γραμμένη στα αγγλικά, αλλά οι απαντήσεις σας μπορεί να είναι στη μητρική σας γλώσσα.

 

Πώς θα διαχειριστεί το CAFE τις απαντήσεις στην έρευνα;

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν το CAFE να δημιουργήσει ένα σώμα έρευνας και καθοδήγησης σχετικά με τα άτομα με μη ορατή αναπηρία,στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται για να ενημερώνονται όσοι ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο.

Το CAFE σκοπεύει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της Έρευνας Οπαδών με Μη Ορατή Αναπηρία τον Σεπτέμβριο του 2020.